Sıkça Sorulan Sorular

Zihinsel Engellik Nedir?
    Zihinsel yetersizlik; gelişim döneminde meydana gelen, zihinsel işlevlerde önemli derecede normalaltı ve bununla birlikte uyumsal beceri alanlarından (iletişim, öz bakım, ev yaşamı, sosyal beceriler, yararlılık, kendini yönetme, sağlık ve güvenlik, yaratıcı akademik beceriler, boş zamanlarını değerlendirme ve iş yaşamı) iki ya da daha fazla beceriyi göstermeme durumudur.
    Zihinsel yetersizliğe sahip bireylerde ortalama zeka oyunları ile birlikte iletişimde, kendine yönelik, evdeki yaşamda, toplumsal yeteneklerde ve yararlılıkta, kendini yönlendirmede, sağlığı korumada, akademik ve çalışma alanında iki veya daha fazla gereksinime ihtiyaç duyulması öngörülür.
   Ülkemizde en yaygın karşılaşılan engel gruplarından biri de zihinsel engellilerdir. Zihinsel engelli sözcüğü genel olarak normal çocuklardan daha yavaş öğrenen, kişisel ve sosyal yaşantısını devam ettirmede destek programına ihtiyaç duyan bireylerdir.
Zihinsel Engelliliğe Neden Olan Etmenler Nelerdir?
Özel Eğitim Raporu Nereden, Nasıl Alınmalı?
    Her çocuğun sağlık eğitim masrafları sağlık güvencesi olup olmamasına bakılmaksızın, özel eğitim kurumlarına aylık olarak ödenir. Fakat bu ücretsiz özel eğitimi almanın koşulu, bireyin sağlık raporunun bulunmasıdır. Raporlar genellikle 1 yıllık olarak verilir. 1 yılın sonunda birey tekrardan sağlık kurulu tarafından değerlendirilir, eğer gerekli görülürse sağlık raporu yenilenir ve böylece eğitim almaya devam eder. Sağlık raporuna sahip bireyin, tıbbi olarak tanısı vardır fakat bunun dışındaki diğer gereklilikler için Rehberlik Araştırma Merkezlerinden eğitsel rapor alınmalıdır. 1 yıllık rapor ve raporun alınma süreci rehberlik araştırma merkezleri için de aynıdır. 1 yılın sonunda tekrar birey değerlendirilir ve rapor yenilenir.
    Ailelerin çocuğa önerilen özel eğitim sonrası akıllarına gelen ilk soru: ‘’Özel eğitim raporu ileride çocuğu ya da bireyi etkileyecek bir belge midir?’’ Karar verilirken düşünülmesi gereken, o an için hangi durumun çocuk için yararlı olacağıdır. Belgenin ileride bireyi etkilemesinden daha önemli olan, bireyin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak eğitime sahip olmasıdır. Bu yüzden gelecekten daha çok o an için birey için önceliği olan eğitime odaklanmaktır.
Özel Eğitim Kimleri Kapsar?
    Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinde özel eğitime gereksinim duyan birey “bireysel ve gelişim özellikleri ile eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından anlamlı düzeyde farklılık gösteren birey” olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde özel eğitime gereksinim duyan bireyler şu şekilde sınıflandırılmaktadır:
Zihinsel Yetersizlik (hafif, orta, ağır, çok ağır)